Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД:

Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД:

Медиите за нас…

Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД: За една година се доказахме, че сме социално отговорно дружество и работим за хората.

Г-н Димитров, една година след като поехте управлението на „Пазари Възраждане“ ЕАД,   ви намираме на работното ви място в разгара на лятото. „Горещ“ ли е столът на изпълнителен директор на Дружеството и какво се промени за тази година?

Да, така е, преди една година с новия Съвет на директорите на „Пазари Възраждане“ ЕАД започнахме реализацията на идеите за утвърждаване  на Женския пазар и пазара „Димитър Петков“ като съвременни търговски пространства, които предлагат добри условия за търговия, качествени стоки и услуги, като протектираме българските стоки и производители и същевременно се стремим да ги превърнем в социално-културни комуникационни пространства и да управляваме Дружеството като социално отговорна компания, която проявява чувствителност към актуалните обществени проблеми и социално уязвими групи български граждани.

В началото на тази година бяха проведени конкурси за отдаване на търговските площи – павилиони и сергии и на двата пазара, мога да кажа при голям интерес от български търговци и производители. Отчитаме 3 % увеличение на приходите на Дружеството до момента. Активно се грижим за търговските площи и поддържане на чистота.

За първи път в България на Женския пазар заедно с „Мева – България“ ООД въведохме иновативна технология – система, която  следи в реално време кога подземните контейнери за битов отпадък са пълни. Чрез нея се спестяват близо 20% от разходите за сметоизвозване. Три пъти на ден системата, която е вградена в подземните контейнери на Женския пазар, изпраща данни колко е запълнен всеки един от тях – нещо, което обичайно е трудно за проверка. Това пести не само реални разходи, но намалява и шума за хората, които живеят в околните сгради. Според експертите, това спестява и малко въглероден двуокис за хората, които живеят в центъра и ще направи града ни малко по-добро място. Софтуерът може да бъде използван и от гражданите, а чрез него те могат да изпращат и сигнали, ако контейнерът не е в изправност. Чрез тази иновация ние и сметоизвозващите фирми получаваме своевременна информация и оптимизираме и транспортните разходи.

Разбира се в духа на приемственост надградихме инициативи, които са част от политиката на Столична община и СОС: провеждането на Коледен базар, запалването на коледната елха на Женския пазар, провеждане на дни на старите български занаяти, както и подкрепа на различни благотворителни инициативи.

Дали е „горещ“ столът на изпълнителния директор? Когато трябва да се реализират толкова много дейности – не е място, на което можеш да почиваш.

Споменахте, че  особен акцент  в работата ви  са социално отговорни дейности. Какво имахте предвид, какви са тези дейности?

Искам да подчертая, че тези наши дейности не са кампанийни и не ги реализираме само по празници. Както казах, те са насочени към подкрепа на обществено значими каузи, с фокус върху хора от социално уязвими групи. Ще изброя част от тях:  подкрепихме „Съюза на слепите“, предоставихме пространството на галерия „Сердика“, която е част от „Пазари Възраждане“ на една благотворителна изложба  „Помощ за Гошко“,  която се проведе под мотото „Деца помагат на деца“. Проведохме първото издание на шахматния турнир за „Купата на Женския пазар“, който организирахме в партньорство с шахматния клуб „ЧесБомб” – Пловдив и шахматния портал ChessBomb.com, със специалното участие на гросмайстор Александър Делчев.

При нас, на Женския пазар стартира инициативата „Не хаби – дари“ насочена срещу глада и пилеенето на храни. Инициативата беше на институцията на омбудсманът на Република България в партньорство с Българския Червен кръст, Българската хранителна банка, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Българската агенция по безопасност на храните, „Монделийз България Холдинг“, почти всички големи търговски вериги в България и логистичната подкрепа на Столична община, район „Възраждане“ и на нашето дружество – „Пазари Възраждане“.  Старт на кампанията даде омбудсмана на Република България Мая Манолова.

За Цветница подарихме  на столичани празник с участието на изявени български изпълнители и творци на пазара „Димитър Петков“, а заедно с  ОП „Екоравновесие“ проведохме първата инициатива от кампанията „Подари си приятел на Женския пазар“, която запозна всички хора с добри сърца с първите четири кучета, които търсят своя нов дом и приятелска грижа. По време на горещниците, дните около Петровден, на Женския пазар раздавахме вода на посетителите на пазара –  основно на възрастни хора и майки с деца.

Какви социални инициативи и събития предстоят до края на годината?

През септември ще открием приемна на 3 РУ на СДВР на Женския пазар, която е отдавна искана и чакана от живеещите и работещите в този район. В края на септември заедно със списание „Бакхус“, част от издателската група „Икономедия“, подготвяме „StrEAT Fest” –  изложение на открито на ресторанти, барове, предлагане за продажба на фермерска продукция, джаз музика и много други приятни изненади.

Имаме договореност тази есен на Женския пазар да работят творчески екипи от млади студенти архитекти от Франция и България. Инициатива е резултата от срещата ни с Ив Дож, президент на Асоциацията на френските ценности-световно наследство и основател на Националната асоциация на френските градове и райони за опазване на културното наследство, арх. Ален Маринос, експерти и членове на официална френска делегация, които посетиха Женския пазар в началото на юни т. г. във връзка с подписания през 2015 г. Меморандум за сътрудничество между кмета на София и кмета на 3-ти арондисман на Париж – историческия централен квартал „Маре“. Разбира се,  предстоят и  други инициативи, които обсъждаме в момента.

„Пазари Възраждане“ са единственото общинско търговско дружество в столицата, което има собствена галерия. Какво се случва в галерията и какво предстои?

Да, така е – това е не само повод за гордост, но и сериозна отговорност.  През двата изминали творчески сезона продължихме да развиваме галерията като творческо и духовно пространство, да представяме изявени български творци и да даваме възможност на млади автори да направят своята първа творческа изява. Освен това, като реализация на част от  дейностите  от концепцията ми за развитие на Женския пазар, стартирахме организирането и провеждането на съпътстващи събития. В навечерието на най-светлия християнски празник, в рамките на изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ на проф. Мирослав Дачев и художника Андрей Янев, заедно с район „Възраждане“-СО,  Центъра за семиотични и културни изследвания и фондация „Етнопалитра“ проведохме детска творческа работилница „Моята първа икона“, беше представен документалният филм „Св. Великомъченик Георги“ по книгата на проф. Дачев, организирахме и една актуална дискусия на тема „Ролята на жената в християнството“,  със съдействието на отец Ангел от православния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Новият творчески сезон стартираме с нова концепция за работа в галерията, нов  състав, много нови партньори и инициативи. За сега ще издам само малко: въвеждаме тематичност на творческите сезони –  новият сезон от септември 2017 г. до края на януари 2018 г. ще се проведе под мотото „Толерантност“, а мотото на следващия сезон от февруари, по време на българското председателство,  е „Европейски измерения“.  Тази нова организация на работата на галерията беше посрещната с голям интерес от творци, изкуствоведи и почитатели на изкуството. Убеден съм, че успешно ще се справим с тези предизвикателства и ще поднесем много емоционални творчески срещи и вдъхновени мигове, с което ще допринесем за обогатяване на културния афиш на столицата.    

По шестобалната система, как оценявате работата си през тази година?

Аз съм много самокритичен и критичен към работата си и към работата на новия екип на „Пазари Възраждане“, но и отчитам постигнатото от всички нас. Не искам аз да си давам оценка, предпочитам оценката на нашите клиенти, партньори и гости на обектите ни. Факт е, че освен като търговско средище, пазарите ни се превръщат и в интересна туристическа дестинация, както за чуждестранните туристи, така и за българите, гости на столицата ни. Това особено ясно се вижда на Женския пазар.

Мисля, че с работата си през първата ни година доказахме, че сме социално отговорно дружество и активно работим както за търговците и за потребителите, така и в подкрепа на обществено значими каузи, които са в полза на хората и правят живота им по-добър.

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart