140-годишният Женски пазар в София е празник за всички сетива

140-годишният Женски пазар в София е празник за всички сетива

60 000 души дневно посещават Женски пазар, пише журналистката Neeta Lal в индийския икономически седмичник The Week.

Местният пазар е най-добрият начин да се потопите в културата на дадена страна….

Неотдавнашно посещение в столицата на България ме отведе до най-големия и оживен пазар – Женски Пазар или т. нар. „Дамски пазар“. Съществуващ от времето на Османската империя, пазарът, разположен в съседство със синагогата и джамията Баня Баши, излъчва достатъчно кинетична енергия за задвижване на кораб. Това усещане е гарнирано с мириса на пресни сезонни плодове и зеленчуци, сирена, печено месо, подправки, сушени плодове, ядки, българска керамика, домашен мед, вино, оборудване за баня, дрехи и т.н….

Женският пазар напомня за мини ООН! Тук се продават стоки от от всички краища на земното кълбо. Автентични арабски продукти се борят за място с иракски пекарни, сирийски хранителни магазини и кюрдски ресторанти. Има домашна халва от Турция, както и традиционни турски сладки като кунафе и традиционната баклава. Множеството канефенета предлагат напитки за купувачи – известната българска баница и богато ароматно кафе.

Специализирани магазини, закътани в малките калдъръмени улички наоколо продават българското кисело мляко, произведено от висококачествено краве мляко, което съдържа българските бактерии „Lactobacillus bulgaricus“ и „Streptococcus thermophilus“. Продават се различни видове сирена, вино, мед, масло… екзотични подправки, ориз, боб и ядки…

…..

Много магазини и ресторанти са собственост на арабски имигранти… Баби от близките села продават на тротоара, … даровете от градината си заедно с домашно приготвени кисели краставички, конфитюри и сладка….

„През миналия век търговците на този пазар са били предимно жени, и оттам и името „Женски пазар“… и сега продукцията си тук продават търговци от околностите на София“, обяснява елегантният Драгомир Димитров, изпълнителен директор на общинското дружество „Пазари Възраждане“ , което управлява два от най-големите пазари в София, включително и Женският пазар.

„Посетители от цяла София и съседните райони идват тук, за да пазаруват, да се социализират и да общуват, а пазарът вижда 60 000 души дневно“, разказва Димитров.

Идеята е Женският пазар да се развие като международен социален и художествен център на София. „Искам да подхранвам духа на мястото и да го превърна в една от най-големите забележителности на града, да генерирам социални взаимодействия, да организираме различни събития както на европейските пазари – фестивали за хранене/вино и изкуство“.

„Дори в новия си аватар духът на мястото не се е променил“, обяснява българския галерист Стефан Стоянов, който планира да организира международно интерактивно шоу на най-добрите артисти от цял свят на пазара през следващата година. „Ще има международни оратори, прожекции, музика, храна и вино. Искаме да използваме магията на това уникално и историческо място, за да го покажем на света“.

Пълния текст в оригинал, може да намерите в официалния сайт на THE WEEK: https://www.theweek.in/leisure/travel/2018/08/01/Ladies-Market-in-Bulgaria-A-bustling-bazaar.html

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart