АЗ БУКИ В ЦВЕТНА ФИБРА

АЗ БУКИ В ЦВЕТНА ФИБРА

НИШКИ
AZ BUKI IN FIBRA PICTA

АЗ БУКИ В ЦВЕТНА ФИБРА
Даниела Цветкова ни представя своята интерпретация на тема: НИШКИ – АЗ БУКИ В ЦВЕТНА ФИБРА, едно уникално търсене на универсалната писменост, на нишки през времето, през историята ни, нишки на мисълта, словото и буквите.  Авторката свързва произведенията си с мъдростта и силата на природата, растителните багри и нишки, които свързват всички хора…

Художничката е вдъхновена от началните букви на глаголицата – азбука, поучение и молитва: АЗ и БУКИ  – ПОМНИ СЛОВОТО, изработени от клонки и канап.

Даниела Цветкова споделя едно познание, което е открила: „Според древно индийско предание, Съдбата на всеки човек е записана върху палмово листо“ –  нетраен материал, постоянно менящ се от всеки повей на вятъра и природните сили, който съхранява запис на нещо толкова значимо – Съдбата.

Даниела Цветкова изследва наборът от символи, които ползват растенията, за да предадат своите послания. За нея формата, жилките, текстурата са част от “азбуката“ на растенията, мъдрите същества от Второто царство, появило се на нашата платета след Царството на минералите.

Персонажите в сериграфиите на художничката са резултат от проучването на нашите АЗ БУКИ, в които тя използва български руни, глаголица, кирилица, както и детайли от обредни декорации. Изобразените персонажи имат свой живот, може би малко непостоянен и  нереалистичен, но със своя индивидуалност. Цаниела Цветкова споделя, че за нея символите са  „прабългари или тракийци, своеволни и способни на всичко“.

За всички свои творби авторката сама извлича багрила и пигменти от български и италиански растения и използва различни техники за багрене на текстил и хартия – директна щампа, екопринт, директна и слънчева цветна баня и сериграфия с органични мастила.

ЗА АВТОРА
Даниела Цветкова завършва специалност “Сценография“ и “Графичен дезайн“ в Нов български университет НБУ в  гр. София, където работи по артистични и социални проекти (Компания за визуални изкуства ТАКА, Театрална група КАК ТУ СИ ТЕ, по програмата “Art for social change“ на Червената Къща, гр. София и т.н.)

От 2005 г. живее и работи в малко градче в Италия – гр. Фоджа, където работи върху произведения от хартия и текстил. Желанието и необходимостта да бъде в хармония с природата я подтикват да използва само естествени материали. Тя извлича багрите от растения и ги трансформира в акварели и мастила, с които прави илюстрации, сериграфии, пана и текстилни скулптури.

Участвала е многократно в Изложби на хартиени произведения и fiber art  ТРАКАРТЕ, гр. Фоджа, гр. Фабриано, гр. Потсдам, гр. Лодз; АМАТЕРАС, гр. София; Фестивал “Процес-Пространство“, гр. Балчик; Биенале „Книги на артисти“ (Libro d’artista), гр. Неапол  и др.

Самостоятелни изложби:
COME QUANDO FUORI PIOVE, гр. Лучера,Италия (илюстрации на цикъл емоции, техника кирие – изрязване на хартия; заглавието е пополярен начин за запомняне на важността на картите за игра – 1/сърце/купа, 2/каро, 3/цвете/спатия, 4/дъжд/пика)

AZ BUKI in FIBRA PICTA, гр. Фоджа, Италия (Посветена на българските азбуки и вдъхновена от природата; Сериграфии и книги на артиста с растителни пигменти; )

Scritto sulle foglie, гр. Фоджа, Италия (“Написано върху листата“, текстилни пана и скулптури с растителни пигменти; Изложбата третира елементите на листата – текстура, жилки, форма, като азбука, азбуката на жителите на растителното царство)

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart