Женски пазар

Женски пазар

Женският пазар е най-стария столичен пазар. Създаден  е още след Освобождението, развивал се е бурно и постепенно се е превърнал в най-влиятелното и престижно търговско средище през 20 век в столичния град. Намиращ се в централната градска част на столицата, ситуиран между два столични булеварда – „Тодор Александров“ и „Сливница“, близо до Лъвов мост, той е жива история в развитието на търговските отношения в центъра на София. Старата градска архитектура, съчетана с модерните павилиони и търговски обекти за продажба на пресни плодове, зеленчуци и хранителни стоки, създават неповторима атмосфера и усет за автентичност и история, съпътствали развитието на това търговско средище.

През 2014 г. Женският пазар е обновен в участъка между улиците „Екзарх Йосиф“ и „Св. св. Кирил и Методий“. Реконструкцията се реализира от „Пазари Възраждане“ ЕАД със средства на стойност 8.2 милиона лева – 80% средства от европейската инициативата „Джесика“ и 20%  от Дружеството, и се извършва с подкрепата на Столичната община и Столичния общински съвет.

Пазарът предлага винаги пресни храни, а посетителите му могат да разчитат на специфичните търговски консултации и жив контакт с производители и търговци от първа ръка. Мултикултурната градска среда в района, допълнително  обогатява пазарната среда и дава възможност на посетителите да направят богат избор на вносни стоки от района на Близкия изток, арабски подправки, да посетят ресторанти с екзотична храна.

Множеството заведения за бързо хранене и кафето на крак, дават на посетителя комфорта да утоли глада и жаждата си, докато изкусните търговци са напълнили пазарските му чанти с желаните продукти. Пазарът има детски кът, а в близост е една от най-старите софийски църкви „Св.св. Кирил и Методий“, където посетителите и живущите в района могат да видят всекидневните служби и по празниците да посетят празнично богослужение. Женският пазар е и в непосредствена близост до храмовете на всички официално представени религиозни общности, често наричан „Зона на толерантността“.

След реконструкцията на Женския пазар е създадено и ново културно пространство – галерия „Сердика“, разположено на втория етаж в един от двата централни корпуса. Галерията представя живопис, графика, фотография, организират се творчески ателиета, концерти, представяне на книги, срещи с творци и общественици.

Женският пазар е постоянна туристическа дестинация, интересът към която се провокира от колоритността на търговците и стоките и автентичната градска архитектура. Всекидневно той се посещава от много гости на столицата и страната, които отнасят със себе си освен типични български сувенири и стоки, и спомена за един чудесно прекаран ден.

Необходими документи за кандидатстване за свободни обекти на Женския пазар
За фирми:
1. Удостоверение от Агенция по вписване – копие
2. Актуално състояние от Агенцията по вписване – копие

За земеделски производители:
1. Регистрационна карта заверена за текущата година -копие
2. Анкетна карта заверена за текущата година – копие
3. Булстат – копие

Схема на Женски пазар:

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart