ГАЛЕРИЯ „СЕРДИКА“ ОТКРИВА НОВИЯ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН „ТОЛЕРАНТНОСТ“ С ИЗЛОЖБА И БЕЗПЛАТНА ЧИТАЛНЯ

ГАЛЕРИЯ „СЕРДИКА“ ОТКРИВА НОВИЯ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН „ТОЛЕРАНТНОСТ“ С ИЗЛОЖБА И БЕЗПЛАТНА ЧИТАЛНЯ

ГАЛЕРИЯ „СЕРДИКА“  ОТКРИВА НОВИЯ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН „ТОЛЕРАНТНОСТ“ С ИЗЛОЖБА И БЕЗПЛАТНА ЧИТАЛНЯ

„ЖИВИЯТ БЪЛГАРСКИ ДУХ“

101 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВОИН ЗАХАРЕНОВ

На 13 септември 2017 г. (сряда) от 18:00 ч. в галерия „Сердика“, част от „Пазари Възраждане” ЕАД  – ул. „Цар Самуил“ 90 Б ет. 2, ъгъла на ул. „Стефан Стамболов” и ул. „Лозенград“ на Женския пазар се открива новият творчески сезон „Толерантност“ с изложба живопис „Живият български дух“ 101 години от рождението на Воин Захаренов.

Изложбата ще бъде открита от изкуствоведа Ралица Базайтова. Официални гости на събитието ще бъдат сина на художника Милчо Захаренов и изпълнителния директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД Драгомир Димитров.

Художникът е роден по време на Балканскта война и затова родителите му дават името Воин. Той произхожда от два известни самоковски рода, свързани със Зографския род, носещи възрожденския български дух. Баща му Христо Захаренов е офицер, един от героите в Булаирската епопея през Балканската война (1913 г.), автор на книга за 22-и пехотен Тракийски полк, един от радетелите за построяване на читалище-паметник „Отец Паисий”. Майката – Милка Перниклиева, също е от известен самоковски род. Воин Захаренов е самобитен творец, който развива своята дарба в рисувалното училище във Флоренция и в Софийската художествена академия.

Изложбата съдържа 27 живописни творби, отразили красотата на България и нейния дух, непреходните ценности – уважение, толерантност и преклонение пред традициите. В картините на Воин Захаренов ще видите мостът на Колю Фичето, Метоха, църквите и джамиите, цветята, гората и любимите му планини.

Изложбата ще бъде представена от 13 септември 2017 г. до 9 октомври 2017 г.

През новия творчески сезон галерия „Сердика“ продължава развитието си като  творческо и духовно пространство, което ще представя изявени български творци и ще дава възможност на млади автори да направят своята първа творческа изява. Сезонът  стартира с нова концепция, с тема на всеки сезон, с нов  екип, много нови партньори и инициативи.

С началото на творческия сезон галерия „Сердика“ открива и безплатна читаля, в която всеки може да отдъхне с книга в ръка в салона на галерията или на терасата в хубаво време, да открие нова книга или да прочете отново своя любима творба. Читалнята ще бъде отворена от вторник до петък от 10:00 ч. до 19:00 ч.   Библиотечният фонд е от дарение и всеки може да остави в него вече прочетена книга или да дари нова.

За допълнителна информация: 0888 26 88 41

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АВТОРА

Воин Захаренов е роден на 23 ноември 1916 г. в Самоков по време на Балканскта война. Той произхожда от два известни самоковски рода, носещи възрожденския дух. Баща му Христо Захаренов – офицер, е един от героите в Булаирската епопея през Балканската война (1913 г.), автор на книга за 22-и пехотен Тракийски полк, един от радетелите за построяване на читалище-паметник „Отец Паисий”. Майката – Милка Перниклиева, също е от известен самоковски род. Роден в града на стоте художника – Самоков, Воин Захаренов е творец, който развива своята дарба в рисувалното училище във Флоренция и в Софийската художествена академия.

През 1941 г. Воин Захаренов подрежда в Самоков първата си самостоятелна изложба. На следващата година участва за първи път в изложба в София. В 1965 г. е последната му изложба приживе в родния град. Има общо 12 самостоятелни изложби в Самоков. Воин Захаренов  умира неочаквано едва 51-годишен, на 9 юли 1968 г. в Самоков.Воин Захаренов завършва гимназия в Хасково.  На 25 годии прави първата си самостоятелна изложба в салона на читалището на гр. Самоков. Картините били  майсторски нарисувани, с вярно чувство за колорит и форма и с профеесионална  техника. През януари 1942 г. Воин Захаренов участва в първа колективна изложба във Военния клуб в София, където също има голям успех. По-късно взема участие в много общи художествени изложби в столицата и в Самоков. За да осъществи мечтата си да учи рисуване, заминава за Италия при сестра си Анастасия, омъжена  за инталианец. Две години посещава лекции в рисувалното училище във Флоренция, Италия. На връщане от Флоренция с Ориент експрес, е арестуван заедно с група младежи защото пеят „Бандера роса“. В ареста е пребит от сръбски фашисти и по-късно хвърлен в затвора. След дълго издирване е открит и върнат е в България със съдействието на цар Борис ІІІ. От 1944 г.  две години следва в Художествената академия в София.

 

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart