Иван Василев – бутикови български цветя

Иван Василев – бутикови български цветя

Иван Василев е от бутиковите земеделски производители не само в района на Пловдив, но и в България. Той издържа семейството си с цветарство – отрасъл, който днес среща трудности заради огромния евтин внос от чужбина, както и поради липса на всякакво национално и европейско подпомагане. Въпреки това Иван е амбициран и произвежда почти целогодишно различни видове цветя. По време на Weekенд Паzar, ще може да се запознаете с него и да отнесете вкъщи разнообразие от рязан цвят – алстромерия, кала, лизиантус и други.

“Стремим се да имаме сезонни цветя, които са актуални за момента. Започваме с лалета, зюмбюли, нарциси. Ако зимата е много студена, задължително отопляваме оранжерията, за да се развият навреме. После продължаваме с ириси, момини сълзи, божури, а лилиум произвеждаме целогодишно, както и алстромерия и рози. Залагаме също и кали, които по традиция се предпочитат за сватбени букети. От една-две години експериментираме с красивия лизиантус, известен още като пустинна роза”, споделя Иван Василев пред Агровестник.

Той работи в този бизнес от малък – това е семейният поминък. Допреди няколко години развива друга дейност и помага на родителите си, когато има време, но вече се занимава активно с отглеждането на цветя. Преценява, че най-разумно е да поеме щафетата от тях и да доразве производството. Цветята се отглеждат на различни места в Пловдивска област. Фамилията разполага с над десет оранжерии построени в селата Стряма, Скутаре и Рогош, както и с открити терени, а общата площ, на която се гледат цветните видове е 12 декара.

“По професия съм електротехник, а цветарството съм научил от родителите си. Те пък от баба ми, която е била сред първите цветарки в България. Тя е гледала гладиоли, астри, невен, но тогава не е имало внос, както сега. Практиката също е голям учител, затова много пъти работим на принципа „проба-грешка“, за да разберем кои видове обичат по-топло, кои по-светло и т.н.”

Отглеждането на цветя е тежка работа, тъй като изисква основно ръчен труд. Въпреки това Иван успява да се справи, а дясната ръка в бизнеса е съпругата му, която „дирижира“ производствения процес. Освен всичко друго, фермерът има ангажимент и с пласмента на цветята. По време на кампаниите за разсаждане или беритба се набират сезонни работници, но и семейството се включва редом с тях. По-голямата част от продукцията се реализира на специализираната цветна борса в София, където държат постоянен щанд, а малка част се продава в Пловдив, както и на място в оранжериите. Към столицата Иван тръгва всяка нощ в 2 часа, за да достави прясна стока. Борсата отваря в 5 ч. сутринта и в 10 ч. приключва.

“За наша радост, когато българските цветя са готови, те са предпочитани от вносните, защото са по-качествени и по-конкурентноспособна. Вторите пътуват дълго време с камиони, без вода и на сухо в кашони, не могат да се възстановят и да добият вид като току-що откъснати цветя. Холандците имат и много хубави цветя, които обаче рядко се се внасят в България. Те са с екстра качество и много скъпи, а търговците знаят, че тук няма да могат да ги реализират. Затова се стараем да произвеждаме качествена цветна продукция, да борим конкуренцията и въпреки трудната работа, да вървим напред!”, казва оптимистично Иван.

Не пропускайте да посетите отрупаната му с цветя шатра и да отнесете красив сезонен букет от Иван Василев, всеки уикенд, започвайки от 25 септември на Weekенд Паzar.

Повече информация може да намерите на Facebook страницата ни тук, както и в Instagram на @weekend_pazar.

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart