Интервю на Драгомир Димитров във вестник „24 часа“

Интервю на Драгомир Димитров във вестник „24 часа“

Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД: За 1 г. доказахме, че сме социално отговорно дружество и работим за хората

– Г-н Димитров, какво се промени за 1 г., откакто поехте управлението на „Пазари Възраждане“ ЕАД?

– Преди една година с новия Съвет на директорите на „Пазари Възраждане“ ЕАД – с председателя Маргарита Александрова и Веселин Теофилов, започнахме реализацията на идеите за утвърждаване на Женския пазар и пазара „Димитър Петков“ като съвременни търговски пространства, които предлагат добри условия за търговия, качествени стоки и услуги. Искаме това да са места за български стоки и производители и същевременно социално-културни комуникационни пространства. Управляваме дружеството като социалноотговорна компания, която проявява чувствителност към актуалните обществени проблеми и социалноуязвими групи граждани.

В началото на тази година проведохме конкурси за отдаване на търговските площи – павилиони и сергии и на двата пазара, при голям интерес от български търговци и производители. Отчитаме 3% увеличение на приходите на дружеството.

За първи път в България на Женския пазар въведохме иновативна технология – система, която следи в реално време кога подземните контейнери за битов отпадък са пълни. Така спестяваме 20% от разходите за сметоизвозване. Три пъти на ден системата, вградена в подземните контейнери на Женския пазар, изпраща данни колко е пълен всеки – нещо, което обичайно е трудно за проверка. Това пести разходи, намалява вредните емисии и шума за хората, които живеят наоколо. Софтуерът може да бъде използван и от гражданите, а чрез него те могат да изпращат и сигнали, ако контейнерът не е в изправност.

Надградихме и инициативи, които са част от политиката на Столична община и СОС: провеждането на коледен базар, запалването на коледната елха на Женския пазар, дни на старите български занаяти и подкрепа на различни благотворителни инициативи.

– Споменахте, че  особен акцент в работата ви са социалноотговорни дейности. Какво имате предвид?

– Тези дейности не са кампанийни и не ги реализираме само по празници. Подкрепихме „Съюза на слепите“, предоставихме пространството на галерия „Сердика“, част от „Пазари Възраждане“, на благотворителната изложба „Помощ за Гошко“,  която се проведе под мотото „Деца помагат на деца“. Проведохме първото издание на шахматния турнир за „Купата на Женския пазар“, който организирахме с шахматния клуб „ЧесБомб” – Пловдив и шахматния портал ChessBomb.com, със специалното участие на гросмайстор Александър Делчев.На Женския пазар стартира инициативата „Не хаби – дари“ насочена срещу глада и пилеенето на храни. За Цветница подарихме на столичани празник с участието на изявени български изпълнители и творци на пазара „Димитър Петков“, а с „Екоравновесие“ проведохме първата инициатива от кампанията „Подари си приятел на Женския пазар“, която запозна хора с добри сърца с първите четири кучета, които търсят своя нов дом и грижа. По време на горещниците, дните около Петровден, на Женския пазар раздавахме вода на посетителите на пазара –  основно на възрастни хора и майки с деца.

– Какви социални инициативи  предстоят до края на годината? 

– Преди дни – на 13 септември открихме приемна на 3 РУ на СДВР на Женския пазар. Тя е искана и чакана отдавна от живеещите и работещите в района. За края на септември подготвяме „StrEAT Fest” –  изложение на открито на ресторанти, барове, предлагане за продажба на фермерска продукция, джаз музика и други приятни изненади. 

Имаме договореност тази есен на Женския пазар да работят творчески екипи от млади студенти архитекти от Франция и България. Инициативата е резултат от събитие, което вие от „24 часа“ и СО организирахте през юни т.г. и срещата ни с Ив Дож, президент на Асоциацията на френските ценности-световно наследство и основател на Националната асоциация на френските градове и райони за опазване на културното наследство, арх. Ален Маринос. Тези събития са във връзка с подписания през 2015 г. меморандум за сътрудничество между кмета на София и кмета на парижкия район „Маре“. Предстоят и други инициативи, които още обсъждаме. 

– „Пазари Възраждане“ е единственото общинско търговско дружество в София със собствена галерия. Какво се случва в галерията?

– Да, така е – това е не само повод за гордост, но и сериозна отговорност. Продължаваме да развиваме галерията като творческо и духовно пространство, да представяме изявени български творци и да даваме възможност на млади автори да направят своята първа изява. Акцентираме и върху организиране на съпътстващи събития. В навечерието на най-светлия християнски празник, в рамките на изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ на проф. Мирослав Дачев и художника Андрей Янев, с район „Възраждане“, Центъра за семиотични и културни изследвания и фондация „Етнопалитра“ проведохме детска творческа работилница „Моята първа икона“, беше представен документалния филм „Св. Великомъченик Георги“ по книгата на проф. Дачев. С помощта на отец Ангел от храма „Св. св. Кирил и Методий“ организирахме и дискусия за ролята на жената в християнството.

Този сезон стартираме с нова концепция за работа, нов екип, партньори и инициативи. Ще въведем тематичност на творческите сезони –  сезонът от септември ще се проведе под мотото „Толерантност“, а следващият, който започва от февруари, по време на българското председателство, е „Европейски измерения“. Убеден съм, че ще се справим с тези предизвикателства и ще поднесем много емоционални творчески срещи и вдъхновени мигове, с което ще допринесем за обогатяване на културния афиш на столицата.    

На 13 септември открихме сезона с изложбата „Живият български дух“ 101 г. от рождението на Войн Захаренов – творец от известен стар самоковски род и  безплатната читалня. В галерията всеки може да отдъхне с книга в ръка. Библиотечният фонд е от дарение и всеки може да остави в него вече прочетена книга или да дари нова.  

– Как оценявате работата си през тази година?

– Аз съм много самокритичен към работата си и към работата на новия екип на „Пазари Възраждане“, но и отчитам постигнатото от всички нас. Не искам да си давам оценка, предпочитам оценката на нашите клиенти, партньори и гости на обектите ни. Факт е, че освен като търговско средище, пазарите ни се превръщат и в интересна туристическа дестинация, както за чуждестранните туристи, така и за българите. Това особено ясно се вижда на Женския пазар.

Мисля, че с работата си през първата ни година доказахме, че сме социалноотговорно дружество и активно работим както за търговците и за потребителите, така и в подкрепа на обществено значими каузи, които са в полза на хората и правят живота им по-добър. 

 

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart