„МНОГОЦВЕТНОСТИ“ В ГАРЛЕРИЯ „СЕРДИКА“ – ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС НА ДАНИЕЛ ДИНЕВ НАРИСУВАНИ СЪНИЩА

„МНОГОЦВЕТНОСТИ“ В ГАРЛЕРИЯ „СЕРДИКА“ – ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС НА ДАНИЕЛ ДИНЕВ НАРИСУВАНИ СЪНИЩА

От 14 юни до 10 юли 2018 г. галерия „Сердика“ представя „Многоцветности“ – изложба живопис на художника Даниел Динев. Вернисажът е на 14 юни 2018 г.  (четвъртък) от 18:30 ч.

С присъщата на творците скромност, художникът Даниел Динев говори за творчеството си, защото оставя картините да говорят за него.  Картините са неговите нарисувани сънища  – пъстра палитра от абстракции, от реални образи, които  се преливат в образи от неговото въображение. Често в тях се преплитат няколко свята, понякога противоречиви, но създаващи усещане за хармония – изгреви и залези, делфини, птици и риби.  Космосът и природата са водещи теми в творчеството му, които го вдъхновяват. Тъгата в живота в картините му е пресъздадена като мъглявина, а началото на всеки нов ден за твореца е искрящо жълта. Вселената не е мрачна, потънала в тъмнина, а приятелска – в красивите виолетово-сини нюанси, които могат да се видят в  магическите утрини и ярките залези, в небето преди дъжд, когато природата изчиства негативните енергии от планетата.

Виденията от сънищата на Даниел Динев оживяват върху платната му и представят преливане от реалното към отвъното, от стихията към хармонията, от земното към вселенското.

Авторът оставя на публиката да  открие нещо свое. А публиката му е от 1 до …120 г., пъстра и емоционална като произведенията му, провокиращи с различните си послания и представящи съкровенното желание на  Даниел Динев да твори и да създава изкуство.

         ЗА АВТОРА

         В началото на демократичните промени в България, през 90-те години на миналия век,  Даниел Динев прави първата си самостоятелна изложба и след почти две деситилетия, през 2014 г. художникът отново се представя пред публиката. Още с първите си изяви Даниел Динев става известен както за публиката, така и за сериозни критици на изобразителното изкуство. „Живопистта на младия художник и стилът му разкриват качества, които издават талант, много добра техника и особено отношение към колорита“, казва в положителната си и красноречива оценката за художника покойният изкуствовед Максимилиян Киров.

         Във времето, в което не показва работите си на изложби, Даниел Динев не спира да рисува и много сериозно се занимава с графичен дизайн. Изучава възможностите на новите техники и умело ги прилага. Работи за различни издателства – прави корици на книги и илюстрации. Създава собствено рекламно студио.

         „В колоритен, в композиционен и в пластичен ракурс работите на художника показват едно добре овладяно техническо умение, което е в основата на творческия успех. За него размерът на картината не е от значение. Рисува и малки, и големи формати, но любими са му по-пространните. Даниел Динев създава както фигурални, така и абстрактни композиции. В тях има много динамика, търсене на съвършенство на формата, прецизно изграждане на обемите и отделните елементи и ярко изразено чувство. Съществува характерен усет към композицията. Художникът държи работата му да е премислена и издържана в това отношение“ казва за художника изкуствоведът Дочка Кисьова-Гогова,д-р по изкуствознание и изобразителни изкуства.

            Картините на Даниел Динев са представяни и имат ценители в България и в чужбина.

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart