„ТЕМПОРЕАЛНО“ В ГАЛЕРИЯ „СЕРДИКА“ – ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС И РИСУНКИ НА ЯВОР КОСТАДИНОВ

„ТЕМПОРЕАЛНО“ В ГАЛЕРИЯ „СЕРДИКА“ – ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС И РИСУНКИ НА ЯВОР КОСТАДИНОВ

От 18 април до 14 май 2018 г. галерия „Сердика“ представя изложбата „Темпореално“ – живопис и рисунки, творчески дебют на Явор Костадинов. Представянето на млади автори е част от политиката на галерия „Сердика”, част от „Пазари Възражане“ ЕАД.

Обединяването на две думи като заигравка: темпорален (преходен) и реално (действително) в една дума темпореално е в основата на концепцията на автора. Експозицията засяга темите за преминаващите покрай нас време и реалност; причудливите мисли и образи, които в подсъзнаниeто понякога са по-ярки от самата реалност, пречупени през субективния поглед на автора. Без да претендира за общовалидност, художника се опитва да ни внуши чрез творбите си, че всеки може да припознае универсалното в частното или нещо лично и неочаквано…

Формално, проектът може да се определи и като опит на автора да преосмисли последните няколко години от творческия си път като представя фрагменти от ежедневното си пътуване в столицата към…или от Националната художествената академия като един мизансцен, който е наситен със смеесени и нееднозначни емоции. С биографичен характер, изложбата има и леки нотки на сантименталност и носталгичност, но отбелязва и нарастващото у автора осъзнаване на преходната същност на реалността.

ЗА АВТОРА:

Явор Костадинов е роден през 1993 г. в гр.Пловдив. Завършва Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ гр.Пловдив през 2012 г., а тази година се дипломира с отличие в специалност „Живопис“ (МА), Национална художествена академия в ателието на проф. Ивайло Мирчев. През 2015 г. се обучава един семестър по програма „Еразъм +“ в Accademia di Belle arti di Brera, Милано, Италия.

Явор Костадинов е изключително активен млад автор, който участва в професионални конкурси, събития и изяви, организирани през последните години у нас. Носител е на наградата на Художествена галерия „Христо Цокев“ за млад автор (до 35 години) – за творбата „Дунав мост I и II – ver.VII“ – на I Национално триенале „Мостове“ 2017 – изложба съвременна живопис, гр. Габрово, както и на наградата „Анастас Стайков“ за 2012 г. – в категория „Живопис“ на Национален дарителски фонд „13 века България“ и НХГ„Цанко Лавренов“. През 2016 г. е един от петимата селектирани дипломанти за творческа резиденция в BKI Haus Wittgenstein (Български културен институт – Дом Витгенщайн) Виена, Австрия, от годишната изложба на дипломираните бакалаври от НХА випуск 2015/2016. През 2017 г. е сред четиримата автори на изложбата „Субективни реалности”, състояла се в галерия „Юзина”.

Въпреки наситената с изяви и отличия творческа биография, Явор Костадинов прави творческия си дебют със специална селекция творби в столичната галерия „Сердика“, която дава поле за изява на млади автори.

 

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart