„OZONA В РОТОНДАТА“

„OZONA В РОТОНДАТА“

Фотоизложба превръща „Ротондата“ на Централна гара, част от „Пазари Възражане“ ЕАД в културно и социално пространство

В продължение на 20 дни, до 16 юни т.г., цветни фотопана ще спират погледа на столичаните и гостите на София, преминаващи през гаровия площад „Ротондата“ на Централна гара, част от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД. Пейзажи и багри са запечатани в двадесет творби, посветени на парковете на София във  фотоизложба „OzonA в Ротондата“, реализирана от Сдружение „Евро Адванс“, в партньорство с район „Сердика“ и финансовата подкрепена на Програма „Европа“ 2018 на Столична община. Изложбата беше открита от Ирина Йорданова, общински съветник и председател на Програмния съвет на Програма „Европа“.

„Една от идеите на програмата е да се социализират градски пространства, като по този начин те ще се откроят и ще придобият уникална роля в столицата“, каза Ирина Йорданова. Тя подчерта, че проектът „OzonA в Ротондата“ продължава идеята пространството, през което хората се насочват към гарата, да предложи културно предизвикателство. На откриването присъства и кметът на район „Сердика“ инж. Тодор Кръстев. В качеството си на партньор, районната администрация осигури и подготви пространството, където е разположена експозицията. Сияна Севова, ръководител на проекта, изказа благодарности на всички, допринесли за реализирането на тази идея.

Десет автори с по две творби представят своя поглед към „белите дробове“ на София. В своите работи фотографите Благовеста Цветкова, Денис Бучел, Румяна Тонева, Веселин Боришев, Юлиана Николова, Ани Петрова, Десислава Кулелиева, Радила Радилова, Иван Захариев, Михаела Катеринска са насочили камерата така, че не просто да уловят красотата на природата, но и да видят  хората в нея. Фотографиите, включени в изложбата, са от парковете „Заимов“,  „Гео Милев“, „Възраждане“, Южен парк, Борисова градина, парк „Буката“, НДК парк, Градската градина, парк „Кристал“ и градината между Народното събрание и храм-паметника „Александър Невски“.

Куратор на изложбата е Мариета Ценова – креативен директор на списания и междунарони арт-събития  и фотографски изложби и арт проекти в Лондон, Санкт Петербург, Мюнхен и Париж.

 

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart