Галерия Сердика представя „ЗАД ЕЛХАТА“

Галерия Сердика представя „ЗАД ЕЛХАТА“

КОЛЕДЕН БАЗАР – ИЗЛОЖБА НА КАРИКАТУРИ
Период: 9 декември 2021 г. – 12 януари 2022 г.
Вернисаж: 9 декември (четвъртък) 2021 г. от 17:00 до 20:00 часа

Галерия Сердика и Съюзът на българските художници (СБХ), секция „Карикатура“ представят най-доброто творчество на 16 изявени български карикатуристи като Любомир Михайлов, Ивайло Цветков, Алла и Чавдар Георгиеви, Майя Чолакова, Милко Диков, Диляна Николова, Трайко Попов, Светла Христова и други талантливи художници. Изложбата може да бъде видяна от 9 декември 2021 г. до 12 януари 2022 г., а вернисажът е на 9 декември (четвъртък) от 17:00 до 20:00 часа.

„ЗАД ЕЛХАТА“ – за втори път, предколедно, представя утвърдени български карикатуристи с весели графични изненади за любителите на жанра и е на път да се превърне в традиция за арт пространството на Галерия Сердика. Освен оригинални карикатури и шаржове на известни личности, в изложбата може да се видят сатирични рисунки, дигитална графика акварел и живописни техники. Ще бъдат показани и висококачествени принтове на карикатури, чиито цени ще започват от 40 лв. Темите, както винаги са разнообразни, но този път без политическата сатира като основен „вдъхновител“ на злободневието ни.

„Ироничната графика, в частност карикатурата е по-известна и разпознаваема като инструмент-пропаганда за създаване и за фокусиране в кризи и кризисни ситуации, като средство за критика, сатира и постигане на цели. Другата страна на карикатурата като изкуство е за забавление, дори и в мъглата от вируси“, казва Валери Александров,
секретар на секция „Карикатура“ в СБХ и допълва, че предколедната изложба е обичано от публиката събитие, като в нашия случай това е преглед на постиженията на съвременните български творци, работещи в областта на карикатурата.

Галерия Сердика се превръща в традиционен домакин на Коледен базар на карикатурата. Подобна изложба се състоя и в края на 2019 г., която премина при небивал интерес от страна на публиката. Организаторите очакват и този път любителите на жанра да дойдат и да се насладят на последните творби на талантливите български карикатуристи. Изложбата ще премине при спазването на всички противоепидемични изисквания, задължителни за подобни събития.

„Струва си усилието, защото експозицията преди всичко провокира и забавлява своите зрители и ценители. Изложбата цели да стимулира развитието на изкуството на карикатурата, както и допринася за популяризиране на творчеството на българските карикатуристи, които и тази година бяха отличени с редица награди в страната и в чужбина“, казва още Валери Александров.

Карикатуристи, участващи в „ЗАД ЕЛХАТА“:

Мирослав Божков
Генчо Симеонов
Анатолий Станкулов
Галина Павлова
Ивайло Цветков
Христо Недялков
Валери Александров
Диляна Николова
Светла Христова
Халит Айтослу
Алла и Чавдар Георгиеви
Трайко Попов
Любомир Михайлов
Маргарита Янчева
Милко Диков
Майя Чолакова

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart