Галерия „Сердика“ представя Еми Куртова с „АВТОПОРТРЕТ“ – фотография, живопис и скулптура

Галерия „Сердика“ представя Еми Куртова с „АВТОПОРТРЕТ“ – фотография, живопис и скулптура

Период: 19 януари 2022 г. – 18 февруари 2022 г.
Вернисаж: 19 януари (сряда) 2022 г. от 17:00 до 20:00 часа

От 19 януари до 18 февруари 2022 г. галерия „Сердика“ представя „АВТОПОРТРЕТ“ – изложба на младата художничка Еми Куртова с фотографии, живопис и скулптура. Първата изложба за новата година ще бъде и първата самостоятелна изложба на Еми и съдържа част от нейното осемгодишното творчество.  Проектът е финансиран от Национален Фонд Култура, програма „Дебюти”, раздел „Визуални и дигитални изкуства”.

„Всичко, което правим е отражение на самите нас и всъщност е нашия „Автопортрет“, казва Еми Куртова. Фотографиите, наредени в експозицията показват пътя, който е изминала и пътят, по който ще продължава да върви. „Път на емоции и чувства, плод на моите страхове, стремежи и мечти. Те са опит да уловя миг на хармония или на безпорядък в хаоса на времето“, уточнява тя.

Вернисажът е на 19 януари (сряда) 2022 г. от 17:00 до 20:00 часа при спазване на всички задължителни противоепидемични мерки.

В изложбата са засегнати няколко основни теми, като акцентите са „Човекът“, „Природата“, „Свободата“ и „Любовта“. Представени са в детайли и дълбочина, като на първо място за авторката е „Любовта“, показана като най-висша ценност, като крайна цел и утопия. Тя е в основата на всичко, което градим. „Човекът“ – е объркан, търсещ себе си някъде там във времето и пространството. „Той е мое олицетворение, с него показвам себе си и всеки един от нас“, уточнява Еми Куртова. „Природата“ е показана и в мащаб и в макро детайл, като наш дом и като малка частица, която можем да употребим. Творбите разкриват общата връзката на човека с природата и връзката му с модерния свят.

„Единичните „истински автопортрети” ни напомнят, че човека е и тяло, тяло чрез което възприемаме усещанията и чувствата, спотаени дълбоко в нас. Включила съм в експозицията и фотографии, вдъхновени от импресионизма. Те отговарят на моите търсения и сънища. Показват светлината във вътрешните ми борби, в опит да усиля още замисълът, заложен в проекта.“, казва още тя.

Към проекта е издадена фотокнига „Автопортрет”, която е част от изложбата. 

За автора:

Еми Куртова е фотограф развиващ се в сферата на изобразителните и приложни изкуства. Работи в сферата на  фотографията, живописта, киното и скулптурата.

Родена е 2000 г. в град Петрич. На 12 години, повлияна от баща си, започва да снима улична фотография. От 2019 г. следва бакалавърска програма „Фотография” в Нов Български Университет. Посещава ателието по керамика и курс „Фоторазказ”. През 2021 г. е оператор на късометражния филм „Цветове” с режисьор Деница Ганева представен в Columbia College, гр. Чикаго. Лятото на 2021 г. е основател и продуцент на провелия се в гр. Петрич музикален фестивал „Амнезия”. През 2021 г. Национален фонд „Култура“ (НФК) финансира визуалният й проект “Автопортрет“, където Еми съчетава фотография, живопис и скулптура. Проектът ще бъде представен под формата на изложба в градовете София, Петрич и Пловдив. През 2022 г. издава първата си фотокнига „Автопортрет“, стояща в основата на проекта с НФК.

В свoите само 21 години тя изгражда ясни представи за това, което иска да предаде в творбите си. „Виждам, че динамиката и движението във фотографиите ми присъства от самото им начало. Разбирам, че търся движението постоянно” споделя Еми и добавя: „Като съпоставям човека в природата разбирам и повече за собствения си свят”. Именно природата като естествена среда на човека и самият човек са чест обект в нейните фотографии. През 2020-2021 г. работи с американския мултимедиен артист – Шон Рабах. Шон споделя: „Еми е истински художник по душа и практика. Нейният полупрозрачен стил носи чудо в необичайно зрелище. Нейният лек и елегантен подход към живота се отразяват в перфектно балансираните ѝ творения”.

Изложби, конкурси и награди:

2021 – Фотоконкурс „HUMANity” за 100 години Български младежки Червен кръст – Специална награда

2021 – The Alpine Fellowship “Visual Art Prize”, Лондон, Великобритания – Класация на финал

2021 – Студентска изложба „Гладни за знание”, 30 години Нов Български Университет, гр. София

2018 – Международен младежки фестивал „МУЗИТЕ”, гр. Созопол – Първо място

2018 – Национален конкурс „Чудото любов” ОП „Младежки център” гр. Хасково – Второ място

2016 – Национален конкурс „Фотоприказки” ОДК гр. Кърджали – Първо място

2016 – Международен младежки фестивал “Inne Spojrzenie”, гр. Сосновец, Полша – Първо място

2016 – Годишна изложба на клуб Еврика „Мелодии от багри’’ гр. Петрич

2015 – Национален ученически конкурс „Фотография” ОДК гр. Благоевград

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart