ПЪРВИ ШАХМАТЕН ТУРНИР ЗА КУПА „ЖЕНСКИ ПАЗАР“

ПЪРВИ ШАХМАТЕН ТУРНИР ЗА КУПА „ЖЕНСКИ ПАЗАР“

ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ЖЕНСКИЯ ПАЗАР СЕАНС НА ЕДНОВРЕМЕННА ИГРА – ПОДАРЪК ОТ РОЖДЕННИКА ГМ АЛЕКСАНДЪР ДЕЧЕВ

С традиционното пожелание „И нека най-добрите победят!“ страртира Първият шахматен турнир за купа „Женски пазар“. Директорът на  турнира Борислав Ризов и ръководителя на Женския пазар Весела Йорданова поздравиха участниците и им пожелаха да спазват основните принципи на световното шахматно движение и мотото Gens Una Sumus – Ние сме едно семейство“, да покажат сила на ума, търпение  и  уважение към противника.

Весела Йорданова прочете поздравителен адрес от изпълнителния директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД Драгомир Димитров: „ За съжаление, днес не мога да присъствам на старта на поредицата турнири, с които ръководството на „Пазари Възраждане“ ЕАД искаме да превърнем Женския пазар не само в място за съвременна търговия, но и в място за социална комуникация и забавление. Като социално отговорно дружество, ние активно подкрепяме,  мотивираме, подпомагаме и популяризираме различни социални, културни и спортни дейности за по-качествен и пълноценен живот“.  Драгомир Димитров благодари на партньорите от Шахматен клуб  „ЧесБомб” – Пловдив и Шахматният портал ChessBomb.com, на директора на турнира Борислав Ризов и на всички, които помогнаха това събитие да се реализира и изказва специална благодарност на  гросмайстор Александър Делчев, който на рожденния си ден подарява на феновете на шахмата едно незабравимо предизвикателство – сеанс на едновременна игра. Изпълнителният директор на „Пазари Възраждане“ Драгомир Димитров акцентира върху социалната значимост на шахмата – „древна игра – предизвикателството на ума, традицията и мъдростта, която дава възможност за самоосъвършенстване. В основата на играта е уважението  към противника. Шахматът е игра на толерантността, която се играе от млади и възрастни, от жени и мъже, от хора от различни етноси и религии“.

Състезанието се провежда в 9 кръга по Швейцарската система, според турнирните правила на ФИДЕ и правилника на шахмата на ФИДЕ, валиден от 1.07.2017 г. (Приложение В. Блиц – ще се приложи т. В4). Двойките за игра ще се съставят с помощта на софтуера Swiss Manager. Контролата за игра:  Блиц – по 3 (три) минути на състезател до края на партията с добавяне на 2 (две) секунди преди всеки изигран ход, считано от първия.

По нетрадиционен начин гросмайстор Александър Делчев е решил да отбележи рожденния си ден –  подарява сеанс на едновременна игра. Най-малките шахматисти, които премериха сили с гросмайстор Делчив бяха 6 годишният Данаил Попзафиров и   8 годишният Кристиян Найденов. 

Шахматния турнир привлече интереса на много гости и чуждестранни туристи, посетители на Женския пазар.

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart