„ДУХОВНА СОФИЯ“ – фотографска изложба на Десислава Кулелиeва

„ДУХОВНА СОФИЯ“ – фотографска изложба на Десислава Кулелиeва

Галерия Сердика представя

„ДУХОВНА СОФИЯ“ – фотографска изложба на Десислава Кулелиeва

период: 21 март – 17 април 2019 г.

ВЕРНИСАЖ:  21 март 2019 г., четвъртък, от 18.30 часа 

От 21 март до 17 април тази година Галерия Сердика ще представи фотографската изложба „Духовна София“ на Десислава Кулелиева.

Имаме удоволствието да Ви поканим на откриването на експозицията на 21 март 2019 г., четвъртък, от 18.30 часа в Галерия Сердика на Женския пазар.

„Духовна София“ или каква енергия носи всяко духовно място в София? През обектива на Десислава Кулелиева ще видим как мирно съжителстват различните религии в столицата. Нейните фотографии са запечатали образите на църкви, храмове и манастири. Дългогодишният фоторепортер на в. 24 часа успява да улови магията на архитектурните детайли, съчетани със символите на духовността и да пресъздаде по един неповторим начин религиозното разнообразие в града. Нейните творби, принтирани на платно, са неповторима съвкупност от общи и близки планове, раздвиженост на детайла и изключителен усет към духовността на различните религиозни храмове в столицата.

„Организирахме тази изложба по повод навършването на 140 години от обявяването на София за столица на България. Името на града ни идва от името на късноантичната катедрала „Света София”, наричана още „Светата Премъдрост Божия“ и това беше причината да покажа един различен поглед към града ни – религиозните храмове. София и България са пример за етническа толерантност и мирно съжителство на различните религиозни общности и така е било от векове. В града ни могат да се видят както православни църкви, католически катедрали, така и Синагогата и мюсюлманските храмове. Изборът ми да покажа фотографиите си в Галерия Сердика също не е случаен. Галерията е разположена в най-старата част на центъра на София – Женския пазар и тази част на града е известна като Зона на толерантността. Тук се намира една от най-старите църкви в София – „Св. Св. Кирил и Методий“, джамията „Баня баши“ и Централната софийска синагога.“, казва Десислава Кулелиева.

Още от ранна възраст Деси Кулелиева има интерес към фотографията. През 1989 г. завършва средно специално училище по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик” – специалност „Фотография”. От 1993 г. до сега тя е фоторепортер във вестник „24 часа” – вече 26 години. Има множество изложби и отличия. Публиката я разпознава с художествените й изяви на фотоизложбите „Детайлите на София” I, II, III и IV част, представени в различни открити пространства като Градската градина пред Народния театър, Градинката Кристал, парка пред НДК и пред Музея за  история на София. Направление архитектура и градоустройство издава фотоалбум – каталог  „София детайли“ с  авторски фотографии и текстове. През последните години няколко пъти печели годишна награда за репортажна фотография от в. „24 часа”. Това са само част от нейните творчески изяви и награди, които притежава.

Галерия „Сердика“ е част от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД и се намира на ъгъла на бул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград.

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart