Изложбата „Peli“ на италианския художник Стефано Пизано

Изложбата „Peli“ на италианския художник Стефано Пизано

В периода 25 октомври – 25 ноември 2018 г. в галерия ”Сердика” на Женски пазар, ще бъде представена изложбата „Peli“ на италианския художник Стефано Пизано, с куратор Стефан Стоянов.

Стефано Пизано е непознат на столичната публика чуждестранен автор. Италианският художник е изключително активен и високо ценен в международните художествени среди. Основното средство за създаване  на творческа концепция и водещ мотив в произведенията на Стефано Пизано, е провокацията на зрителя.

Eкспозицията е обединена от идеята за „разбутване“ на културни пластове, за проникване на действието под и отвъд това, което сме свикнали да виждаме, различно от конвенциите на художествения живот. Именно затова, в рамките на проекта  „Peli“ авторът използва най-разнообразни форми на изява, техники, медии и образни структури. От традиционна живопис до видеоинсталация.

Обединени под мотото „Peli“, в превод от италиански, означаващо „косми“, можем да проследим три различни проекта, създадени от Стефано Пизано, специално за Галерия Сердика на Женски пазар и българската публика. Първият от тях е ядро на експозицията и носи нейното име. Вторият е свързан със серия произведения, обединени като „Race Paintings” и са представени умишлено като телевизионни и кино кадри.

Последният и най-иновативен проект на твореца, включен в изложбата, е дигиталната видео инсталация с наименование „Българското видео”, която е заснета на Женски пазар.

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart