Близо 50 стартиращи фермери и занаятчии показаха своята продукция на първия Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар

Близо 50 стартиращи фермери и занаятчии показаха своята продукция на първия Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар

12 октомври 2019 г., София Първият Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар отвори врати с близо 50-тина изложители от цялата страна. Целта на организаторите е да се акцентира върху българското традиционно производство и да подкрепят стартиращи малки ферми и занаятчии, които представят нови производители и продукти, иновации, козметика и всичко това на фона на кулинарна магия от редовни демонстрации и дегустации на шеф готвачи, които ще ни показват как да използваме фермерските продукти на трапезата според традиционното ни гастрономическо наследство. Организатори на пазара са Фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД.

Точно в 11:00 часа стартира и първата за пазара демонстрация на шеф Росен Чакъров и неговия кулинарен проект „Живодар – кулинарни истории на две колела“, който показа на стотиците посетители как се приготвят пъдпъдъчи яйца от малката семейна ферма Green Living Farm по новаторска рецепта. След обяд в 14:00 часа  пък ни очаква шеф Деси Славчева, която ще покаже магията на българските подправки.

Организаторите заявяват, че кулинарните демонстрации ще са постоянна практика. Ще участват ресторанти, Street food инициативи и шеф готвачи, като целта е да се акцентира върху възстановяването на българския вкус и родното производство. Те ще предлагат на посетителите на пазара храни и напитки, приготвени с български съставки, но представени като многообразие от кухни – от традиционната българска, през бургерите в американски стил, до тенденциозните течения в безмесното, безглутеновото, безлактозното и др. видове диетично хранене. Сред водещите участници в кулинарната зона ще бъде и Андре Токев с неговия проект ORYZA.

„За нас е истинско удоволствие, че на Женски пазар всяка събота ще се организира Фермерски пазар от нов тип – стартиращи български производители и занаятчии, които ние ще подкрепим, за да намерят своята пазарна ниша.  Столичани и гости на София ще могат всяка събота да дойдат на Женски пазар и да си купят плодове и зеленчуци, да опитат вкусни занаятчийски храни, но  и да се потопят в едно различно изживяване“, каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД, общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

Сред изложителите на Фермерски пазар „Пендара“ са ферми за плодове и зеленчуци, производители на мляко и месни продукти – сред тях са Ферма Бродилово, мандра „Кеффа“, която предлага овче и краве млечни продукти и „Ангус Кетъринг“ – за телешко месо и продукти от него, които ще се приготвят на място и гостите на фермерския пазар ще могат да опитат. Плодов Чипс Syr Nice ще покаже дехидратирани плодови и зеленчукови чипсове, а Домашен пестил и плодов чипс ще ни припомни вкуса на позабравените сладости. Малката семейна ферма Green Living Farm предлага пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях.  Заешката къща отглежда зайците си с храна, която не съдържа ГМО продукти и ще ни предложи продукция по стара българска рецепта.  Том Консерв ООД пък е семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, а ферма „Венец“ е фермерски кооператив, който ще предложи плодове и сокове на столичани, отгледани в собствени пермакултурни градини. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на традиционни пестили, най-стария по производство тахан от с. Плавун, Ивайловградско, фирмата Сам 86 за пчелни продукти, занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, био вина и оцети и много други като проекти като Дивата шипка, например – ферма, която отглежда лимец и орехи в русенското с. Николово и на фермерски пазар „Пендара“ ще покаже своите нови и интересни продукти.

Платформата на фермерски пазар „Пендара“ е с капацитет над 100 участника, разделени в два блока и три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, които ще бъде разположени на  Женски пазар в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”.

Може да следите актуалната информация за събитието на страницата на Фермерски пазар „Пендара“ във Facebook.

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart