Поети от 7 страни ще пишат стихове за Женски пазар, в рамките на тридневен поетичен уъркшоп

Поети от 7 страни ще пишат стихове за Женски пазар, в рамките на тридневен поетичен уъркшоп

„Софийските метафори (Женски пазар)“ ще се проведе от 25 до 27 септември на територията на най-стария пазар в България

Поети, преводачи и културни мениджъри от 7 европейски страни, включително България, ще творят поезия за Женски пазар като част от тридневен международен уъркшоп „Софийските метафори (Женски пазар)”.  От 25 до 27 септември на територията на най-старото тържище у нас ще се провеждат различни поетични събития.  

Кулминацията ще е на 26 септември 2019 г., четвъртък, от 11.00 часа когато след официалното откриване на поетичния  пленер участниците ще облекат в рими впечатленията си от Женски пазар на специално избрани за целта поетични точки. (виж точните места в приложената програма)

На 27 септември 2019 г., петък, от 18.00 часа в галерия Сердика ще бъдат представени сътворените стихове-метафори за Женски пазар пред българската публика.

Целта на международния поетичен уоркшоп е да популяризира зад граница културното наследство и многоликост на нашата столица, и това е една от причините организаторите да изберат за място на провеждането му именно Женски пазар.  Чрез подобни поетични събития се насърчават връзките и взаимоотношенията между българската и европейската култура и изкуство, както и допринасят за обогатяване и разнообразяване на софийския културния живот.

В уоркшопа ще участват поетите:

Мартин Солотрук (Словакия), Мартина Стракова (Словакия), Жермен Дрогенброд (Белгия/ Испания), Том Филипс (Великобритания/ България),  Хайри Хамдан (Палестина/ България), Гьокченур Челебиоглу (Турция), Мартон Шимон (Унгария), Кристин Димитрова (България), Петър Чухов (България), Бойко Ламбовски (България), Димана Иванова (България), Николай Бойков (България) и Иван Христов (България).

Събитието се осъществява с подкрепата на програма „Култура” към Столична община, Посолството на Словашката република в София и Пазари „Възраждане” ЕАД. Унгарското участие се осъществява със съдействието на Унгарския културен институт при посолството на Унгария в София и с финансовата подкрепа на Програма Publishing Hungary – Институт Балаши при Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария.

ПРОГРАМА
МЕЖДУНАРОДЕН ПОЕТИЧЕН УОРКШОП
„СОФИЙСКИТЕ МЕТАФОРИ (ЖЕНСКИ ПАЗАР)”
26-27 септември, София 2019

26 септември 2019 г,. четвъртък
11.00 ч.

Официално откриване на поетичен пленер „Софийските метафори (Женски пазар)” в галерия „Сердика“.    

Провеждане на поетичен пленер „Софийските метафори (Женски пазар)”.

(Поетите ще посетят четири възлови за Женския пазар места където, на всяко място,  в рамките на 30 мин. ще имат задачата да напишат стихотворение, посветено на съответното място. Местата ще бъдат снимани, а снимките след това ще бъдат прожектирани по време на четенето на стихотворенията.)

Поетични точки:

  1. Вход на Женски пазар откъм ул. „Екзарх Йосиф“;
  2. Градинката с чешмичка между сграда 6 и сграда 7 – пред „Сръбска скара“;
  3. Градинката при училището пред сграда 11;
  4. Входа на женски пазар откъм Лъвов мост.

27 септември 2019 г., петък
18.00 ч.

Международно поетично четене „Софийските метафори (Женски пазар)” в галерия „Сердика” на женски пазар.

(В продължение на 2 часа поетите ще имат възможност да представят пред софийската публика творбите, създадени по време на поетичния пленер, както на родния си език, така и в превод на български. Снимките, направени по време на пленера ще бъдат прожектирани по време на четенето.)

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart