15 хиляди души дневно на Женски пазар за Бакхус StrEAT Fest 3

15 хиляди души дневно на Женски пазар за Бакхус StrEAT Fest 3

Близо 15 хиляди души бяха гости на третия Бакхус StrEAT Fest само през първия ден на фестивала, който се провежда на Женски пазар този уикенд. Вчера и днес от 10:00 до 22:00 часа между ул. “Цар Симеон” и ул. “Св. Св. Кирил и Методий”, “Бакхус” и „Пазари Възраждане“ ЕАД превърнаха локацията в най-горещата кулинарна точка на столицата, превръщайки я в мечта за всеки ценител на добрата храна, напитки и продукти.

В дните на фестивала, реновираната част на Женски пазар е разделена няколко зони, в които гостите могат да опитат висококачествени продукти, селектирани от Бакхус – Зона „Ресторанти“, Зона „Напитки“, Зона „Сладко и солено“, Зона „Фермери“, Зона „Производители“. В тези зони посетителите на фестивала могат да опитат разнообразни храни, приготвени на място от едни от най-добрите ресторанти в момента, които са адаптирали своетно меню за “улицата” и предлагат на посетителите типични ястия от различни национални кухни. Могат да опитат също така занаятчийски вина, крафт бири, коктейли, сладкиши, джелато, специално кафе, селекция от продукти на български производители и фермери и още много…
За децата има специален детски кът, а новата джаз банда SoulBmoll свири на живо до обяд и на двата фестивални дни. След обяд за настроението се грижат три DJ къта, организирани от клуб “Терминал 1”.

„Тази година имаме 60 изложители, което е повече от миналата година. Толкова много хора, които ядат на улицата през двата фестивални дни е най-сигурният знак за нивото на кулинарна култура и посветеност на софиянци и гости на столицата. Това е и най-добрият ориентир за местните гастро-традиции, споделят организаторите на феста. От там идва и мотивацията за организирането на StrEAT Fest вече за трета поредна година. В почти всяка европейска страна всеки уикенд можеш да посетиш различни пазари, които са домакини на подобни фестивали на уличната храна, където търговското пространство се превръща в празник от изобилие на храна, напитки и атмосфера.

“В България имаме пазари, но нямаме подобна пазарна култура. Искаме да превърнем преживяването “на пазар” в съвсем ново усещане. Целта е това събитие да се случва все по-често и да даваме пример и за други подобни изяви. Търсенето е голямо и има смисъл да се развиваме в тази посока и да представяме все по-разнообразно гастро-изживяване”, разказва Джиджи Лагадинова, главен редактор на “Бакхус”.

Не случайно Женски пазар и Пазари Възраждане ЕАД е основен съорганизатор на това събитие вече трета година. Наша основна задача е, заедно със Столична община, да развиваме политиката за модернизация и облагородяване на пазарните пространства, а само формати като Бакхус StrEAT Fest, и други културните и социални мероприятия спомагат изключително много за това. Целта ни е именно да създаваме условия за подобряване на градската среда на Женски пазар, защото пазарите не са само място за търговия, а са социални пространства за контакти и преживявания, каквото е удоволствието от подобен празник на уличната-гурме храна“, казва Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД.

Информация за фестивала и изложителите:

В зона „Ресторанти“ са включени 16 избрани ресторанти, които ще адаптират менюто си за “улицата” и ще предложат на посетителите типични ястия от различни национални кухни:  тайландска (Royal Thai), японска (Hamachi-ni), френска (L’Instant Boutique & Catering), италианска (IL Teatro и прясна паста “Паризи”) модерна българска кухня (Ресторант Кармаре), турска (Turquoise), виетнамска (Lili Pham), мексиканска (Такотека), азиатска “Кото Chef’s Room” и още аЕstivum Zornitza Family Estate, Samokovi хотел Рила-Боровец, “Q-fteteria”, hummusbar, Ribs Brothers и Томеко. Какво ще предлагат и повече за ресторантите, може да прочетете тук (www.streatfest.bg)

За любителите на виното, в зона “Напитки” ще може да се дегустират и закупят вината на Асоциацията на независимите лозаро-винари БАНЛВ от специален вино бар на списание DiVino. Също в зоната ще може да се открият щандове на Seewines, коктейл-бар Кото, Ouzo 12, китайска ракия Маутай, крафт бири – “Витошко лале”, Hills, Crafter, Bononia Estate, “Житецки Хъс”, сиропен бар na Harmonica и чил зона на Stolichno на терасата.

В “Сладко&Солено” ще има хляб с квас, сандвичи и сладкиши на “Братя Хлебари”, палачинки с хайвер на Whole Caviar, веган предложения на Salted Cafe, джелато на Gelato&Latte, тайландски сладоледи на плоча I Scream, вкусните сладоледи на Gelateria Naturale, сладки изкушения на сладкарница Adella Cacke O’Clock, изненади с новия ягодов Baileys, гурмански деликатеси от магазин Le Petit Quche и лятната каравана на Somersby, които обещават динени развлечения.

В Зона “Производители” ще бъдат представени изложители с висококачествени сезонни, месни и опаковани продукти. Сред участниците са Meat Me, RoStar, 11 Meats, лютиви сосове Chilli Hills, тахани Valnuts, Delishu, Konopp Haus, Spizing и други (streatfest.bg).

Водните барове на събитието ще бъдат представени от партньорите на Бакхус  – Acqua Panna & S. Pellegrino в двата края на фестивала.В частта с “Фермерите”, посетителите на феста ще могат да се запознаят с единствената киви ферма в България – kiwi.bg, продуктите на “Ярловска ферма”, “Харман”, Ферма ЕА, натурален пчелен мед на “Курдов”, темпе и тофу, приготвено на място от новата фирма Indonesian Tempe & Tofu и атрактивният щанд с танцуващи мелници на билкови подправки Kotanyi.

За лятна разхлада ще има обособена бар зона с джин-бар, разнообразни предложения от Tankerey&Gordon’s  и коктейли от Bulleit, предлагани на караваната Travel Coctails.Специално кафе за освежаване от Chucky’s и Dabov ще може да се опита в двата края на феста.

Събитието е с 5 входа за бърз и лесен достъп от всички страни на фестивала. Входът за 1 човек е 5 лв, като може да закупите билети онлайн на billet.bg.

“Женски пазар” е най-старият и голям централен пазар в София. Място с дух и история. Днес пазарът привлича чужденци и много млади хора, заради екзотичната атмосфера в центъра на града, ароматните мулти-културни спирки за храна, плодове и зеленчуци, скрити места и уникални магазинчета, местни и чуждоземски продукти, които могат да се открият само на това място. Част от концепцията на Бакхус StrEAT Fest е именно да промотира региона като място за социални контакти и преживявания, и да даде начало на повече кулинарни фестивали от такъв тип.

За нова информация и още подробности следете сайта: www.streatfest.bg

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart