Чорба от „Българи от старо време“ ще се бори в конкурса за „Най-вкусна българска супа“ тази събота на Женски пазар

Чорба от „Българи от старо време“ ще се бори в конкурса за „Най-вкусна българска супа“ тази събота на Женски пазар

Фермерски пазар „Пендара“  на Женски пазар – всяка събота от 10 до 16 часа

23 януари 2020 г., София Чорба от черна кокошка по автентична рецепта на хаджи Генчо от повестта „Българи от старо време“ на Любен Каравелов ще се бори за титлата „Най-добра българска супа“ тази събота на. Женски пазар. Конкурсът „Най-вкусна традиционна домашна супа“ ще се проведе на 25 януари по време на вече станалия регулярен фермерски пазар на Женски пазар. Демонстрацията на „майсторите“ на супи ще се състои точно в 12 часа на изградената за целта сцена и ще приключи с избора на най-вкусната чорба.  Идеята на състезанието е да покаже коя е любимата супа на българите, приготвяна в семейството и превърнала се в родова традиция.

Конкуренцията в състезанието е ожесточена тъй като, за да вдъхнови столичани с любимата на хаджи Генчо чорба, в София пристига Ангел Ангелов от гр. Копривщица, който е ръководител на Национална академия „Кулинарен историк“ и истински радетел за възобновяване на традиционните български вкусове. Той ще се изправи срещу три дами, които ще сготвят за гостите на фермерския пазар супи, по стари рецепти на техните баби и които се предават в семейството им от поколение на поколение.

За посетителите на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар  Катрин Цанев ще приготви традиционната за плевенския регион супа от папуда – позабравена бобова култура, която преди десетилетия е била много разпространена в България, особено в Южната част на страната. Елена Николова идва специално от Варна, за да ни покаже как се готви „куркудена“ чорба – традиционна за България, но позабравена.  И четвъртият участник  – Десислава Томова ще представи уменията си като измайстори „кумска“ супа – известна в Ямболския край. Традицията за тази супа се пази и до днес. Историята разказва, че в миналото сватбите са се правели предимно през зимата, а за кумците се е ходило с кана гореща супа и вино. Точно от там идва и името на супата – кумска.

Конкурсът за най-вкусна традиционна домашна супа цели да покаже характерните за различните региони на страната супи, съхранени в семейни рецепти и да запази българските кулинарни традиции. Ще се готви на котлон, като се използват само естествени съставки и за 40 минути всеки участник ще трябва да сътвори ястието си. Накрая жури – оценител ще има последната дума, а самите посетители на Фермерския пазар ще могат да опитат гозбата на победителя.

Фермерският пазар на Женски пазар се провежда всяка събота от 10 до 16 часа. Български производители и занаятчии от цялата страна традиционно излагат своята продукция в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”. Занаятчийските и фермерските продукти са изложени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, а организатори са фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД.

Сред традиционните изложители на Фермерски пазар „Пендара“ са ферми за плодове и зеленчуци, производители на мляко и месни продукти – Ферма Бродилово, мандра „Кеффа“ и мандра „Кочорите“. Малката семейна ферма Green Living Farm предлага пъдпъдъчи яйца. Том Консерв ООД – семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, а ферма „Венец“ е  производител на плодове и сокове. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на традиционни пестили, най-стария по производство тахан от с. Плавун, Ивайловградско, фирмата Сам 86 за пчелни продукти, занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, био вина и оцети, Дивата шипка – ферма, която отглежда лимец и орехи, винарска изба Лозина, както и още много други.

Може да следите актуалната информация за участниците на страницата на  Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар във Facebook.

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart