Галерия Сердика представя СКРЕЧ АРТ (SCRATCH ART)

Галерия Сердика представя СКРЕЧ АРТ (SCRATCH ART)

Галерия Сердика представя
СКРЕЧ АРТ (SCRATCH ART)
 – първата изложба на Ева ТеневаЗайкоф от
поредицата „50/50 или Fifty Fifty“ – какво се крие зад скреч полето?

Период: 15 януари – 14 февруари 2020 г.
Откриване: Откриване на 15 януари 2020 г., сряда от 18:30 часа

Галерия Сердика на Женски пазар представя Скреч Арт (Scratch Art) – първата самостоятелна изложба на Ева Тенева-Зайкоф от поредицата „50/50 или Fifty Fifty“, която ще се проведе в периода 15 януари – 14 февруари 2020 г. Зад идеята Скреч Арт (Scratch Art) стои социален експеримент на авторката, провокиран от модерната за цяла България мания да изтрива различни по форма и съдържание скреч-полета с надежда да спечели бързи пари.

В галерия „Сердика“ Ева Тенева-Зайкоф ще представи голямоформатни дигитални принтове на фигури, покрити със скреч поле, поставено на интересни и предизвикателни места. Самите скреч полетата ще бъдат изтрити от присъстващите по време на откриването на изложбата, което ще се състои на 15 януари от 18:30 часа. Ева Тенева-Зайкоф ще предизвика и очакванията на гостите на вернисажа – да не открият очакваното, а нещо съвсем друго – текстове, забавни послания, нови изображения и други изненади.

Имаме удоволствието да Ви поканим на откриването на изложбата Скреч Арт (Scratch Art) на 15 януари 2020 г. от 18:30 часа. Ще ви очакваме с добро настроение, провокации, възможности да спечелите оригинален принт, подписан от Ева Тенева-Зайкоф и да сте част от нашия социален експеримент на рождения ден на художничката.

В изложбата Скреч Арт ще бъдат представени голямоформатни дигитални принтове създадени на база оригинални рисунки с молив, въглен и сух пастел от студентския период на авторката. Върху принтовете ръчно са колажирани скреч полета, под които се намират различни послания. Силата на  рисунката остава въпреки дистанцията на времето. Новите медии помагат за изразяване на идеята и правят рисунките актуални и днес с един друг поглед.

         „Отвсякъде ни връхлитат послания за материални придобивки, награди и пари, достатъчно да живеят няколко поколения. Но никой  не ни предлага да спечелим духовен, културен или друг артефакт, който да запълни празнината в душата“, обяснява Ева Тенева-Зайкоф като повод за нейната експозиция.

Тази изложба ще предложи едно ново изживяване за зрителя, което „намига с лека ирония към ценностите на нашето общество, към това кое е важно и дали успяхме да минем през културния преход без да си изцапаме ръцете с компромиси.”, допълва още авторката.

За автора:

През 1998г. Ева Тенева-Зайкоф завършва Националната художествена академия, специалност „Графика” при проф. Галилей Симеонов и рисуване при проф. Александър Станев – Сома. Има многобройни участия в изложби за рисунка, графични изложби и биеналета в страната и чужбина. Участия в модни ревюта със собственоръчно ушита колекция. Темите, които я интересуват са граждански ангажирани или нестандартни. Обича експеримента. Работила е в областта на пърформънса, инсталацията и всякакви междинни форми.

Такива участия са: Младежка изложба с куратор Стефания Янакиева, СБХ; София Ъндърграунд; Аполония, Созопол; Импресионизмът – СГХГ представяне с пърформънс на книгата Импресионизмът, на която Ева Тенева-Зайкоф е преводач от английски; Масово изкуство – участие в изложба на Секция 13, СБХ; участие в биеналето за съвременно изкуство в Египет в рамките на Ъндърграунд с куратор Руен Руенов; участие с инсталация на фестивала Слънце-Луна в Триград.

Фотографията е спътник в почти всички нейни начинания и най-вече в рекламната област. Ева Тенева-Зайкоф е била в рекламния бизнес близо 20 години като арт директор и е работила за клиенти като NOKIA, HBO, Cinemax, BAT, Glaxo Smith Kline, Nestle, Unicredit Bulbank, Първа инвестиционна банка. С колегите си е създавала креативни реклами, събития, дизайн.

През годините е обучавала ученици на рисуване, които днес се занимават с реставрация, дизайн, архитектура и други визуални изкуства.

През 2019 г. рисува портрети за фирмата Делонги с насипно и приготвено кафе в реално време. Хората се редят на опашка за изкуство и затова решава да ги зарадва през 2020 г. с Промо изложбата – Скреч Арт от поредицата изложби „50/50 или Fifty Fifty“.

Галерия „Сердика“ се намира на Женски пазар на ъгъла на бул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград. „Пазари Възраждане“ ЕАД е общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

 

Сподели

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart